Zasady odżywiania pomagające utrzymać prawidłową wagę lub schudnąć
Jedz 4-5 posiłków dziennie, najlepiej o tych samych porach.
Nie rezygnuj ze śniadania, a unikniesz późniejszych napadów głodu.
Dostosuj kaloryczność posiłków do aktywności fizycznej.
Staraj się przygotowywać urozmaicone dania z dodatkiem świeżych warzyw (zwłaszcza w głównych posiłkach) i owoców.
Spożywaj produkty jak najmniej przetworzone.
Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne i używaj oszczędnie.
2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa jedz ryby.
Nie podjadaj między posiłkami.
Ogranicz do minimum lub zrezygnuj z białego pieczywa, cukru, soli.
Wypijaj minimum 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Ostatni posiłek spożywaj około 2 godz. przed snem.
Zrezygnuj ze słodzonych soków i napojów gazowanych oraz słodyczy i słonych przekąsek typu chipsy, słone orzeszki.
Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
Ruszaj się! "Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" (Arystoteles). Aktywność fizyczna przyspieszy spalanie energii oraz zapobiegnie redukcji masy mięśniowej.