Twój Dietetyk - czytelnia

Roladki rybne z warzywami

 (1 porcja – 136 kcal)

 

Składniki:

Filet z dorsza 100 g

Marchew (średnia) 25 g (1/4 szt.)

Pietruszka (średnia) 15 g (1/4 szt.)

Seler (mały) 10 g

Natka pietruszki ok. łyżeczka

Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka

Białko jaja (ugotowanego na twardo) 1/3 szt.

Cukier szczypta

Sól szczypta

Pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

1. Warzywa pokroić w słupki i obgotować w małej ilości wody doprawionej szczyptą soli i cukru.

2. Filet rozłożyć na desce, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki (trochę natki zostawić do ozdoby).

3. Warzywa ułożyć na filecie i zawinąć w rybę, spiąć szpilkami do mięsa, włożyć do wywaru warzywnego i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.

4. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć szpilki. Ułożyć na talerzu, polać olejem, posypać posiekanym białkiem i natką pietruszki. Podawać z surówkami, ziemniakami lub ryżem.