(1 porcja – 136 kcal)
Składniki:
Filet z dorsza 100 g
Marchew (średnia) 25 g (1/4 szt.)
Pietruszka (średnia) 15 g (1/4 szt.)
Seler (mały) 10 g
Natka pietruszki ok. łyżeczka
Olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka
Białko jaja (ugotowanego na twardo) 1/3 szt.
Cukier szczypta
Sól szczypta
Pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1. Warzywa pokroić w słupki i obgotować w małej ilości wody doprawionej szczyptą soli i cukru.
2. Filet rozłożyć na desce, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki (trochę natki zostawić do ozdoby).
3. Warzywa ułożyć na filecie i zawinąć w rybę, spiąć szpilkami do mięsa, włożyć do wywaru warzywnego i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
4. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć szpilki. Ułożyć na talerzu, polać olejem, posypać posiekanym białkiem i natką pietruszki. Podawać z surówkami, ziemniakami lub ryżem.