Wiele osób stosuje różnego rodzaju diety odchudzające, ale niewiele osób osiąga sukces. W czym tkwi sekret odchudzania i jak osiągnąć upragnioną wagę bez efektu jojo. Oto kilka podstawowych porad:
- Dieta odchudzająca nie może być głodówką. Powinniśmy jeść mniej, za to częściej i regularnie. Najlepiej rozłożyć całodzienne jedzenie na 5 posiłków. Posiłki powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu kalorii.
-
Powinniśmy wprowadzić zmiany w naszym jadłospisie. Zrezygnować z tłustych i wysokokalorycznych potraw. Wybierać w to miejsce chude mięso i ryby, chude wędliny i nabiał, a przede wszystkim warzywa i owoce. W naszej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, zdrowych tłuszczy i orzechów. Najlepsze są produkty jak najmniej przetworzone.
- Jeśli naszym celem jest trwała utrata wagi, należy na stałe pożegnać się z niezdrowymi nawykami i zmienić tryb życia.
- Utrata zbędnych kilogramów nie może być zbyt szybka. Bezpieczna szybkość chudnięcia to 0,5-1 kg na tydzień. Wszystkie "diety cud" obiecujące szybką utratę masy ciała są niezdrowe i niebezpieczne. Często nie zapewniają odpowiedniej ilości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, oraz mają nieodpowiednie proporcje między podstawowymi składnikami, czyli białkami, tłuszczami i węglowodanami.
- Bardzo korzystna w czasie odchudzania jest aktywność fizyczna. Najlepiej by było, sby sprawiała nam przyjemność i była dostosowana do naszych możliwości. Ćwiczenia nie tylko przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej, ale również zapobiegną utracie tkanki mięśniowej. Zaś po osiągnięciu celu, aktywność fizyczna pomaga w utrzymaniu efektu odchudzania i sukcesywny powrót do kaloryczności potraw zgodnej z naszym trybem życia.
- Równie ważna jest motywacja, konsekwencja w działaniu, cierpliwość oraz realny cel. Osoby silnie zmotywowane i wierzące w osiągnięcie sukcesu najczęściej ten sukces osiągają. Efekt jojo zaś jest wynikiem niecierpliwości i niekonsekwencji. Aby szybko schudnąć stosujemy drakońskie diety i nie wytrzymujemy reżimu. W prasie, czasopismach i książkach można znaleźć wiele różnych diet, ale czy są one odpowiednie dla nas? Są to diety niby dla każdego, czyli tak naprawdę dla nielicznych. Niewielki odsetek osób osiągnie sukces stosując te diety. Według moich doświadczeń najlepsza jest dieta indywidualnie dopasowana do każdego z nas pod względem kaloryczności i składników odżywczych. Nie ma w niej produktów, których nie lubimy, potrawy są dopasowane do naszej aktywności zawodowej i fizycznej, a także umiejętności kulinarnych. Mając taką dietę i motywację jesteśmy skazani na sukces. Czy warto więc eksperymentować narażając własne zdrowie?