Figi

Sezon na świeże figi uważam za otwarty.

W sklepach pojawiły się świeże figi. Ten niepozorny owoc  przypominający kształt gruszki kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych. W Europie uprawiany jest głównie w krajach śródziemnomorskich.  Najczęściej używamy owoców suszonych, jednak ze względu na dużą zawartość cukrów prostych w owocach suszonych, dla osób z insulinoopornością lepsze będą świeże owoce.

Wartość energetyczna 100 g świeżych fig to 74 kcal. Węglowodany stanowią 19,2 g z czego cukry proste to 16,2 g.  Figi zawierają sporo błonnika bo aż 2,9 g, dzięki czemu pomagają w zaparciach oraz fitosterole obniżające poziom cholesterolu.  Dodatkowo zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas szczególnie ważny dla osób z nadciśnieniem, wapń, magnez i żelazo.

Kupując świeże figi wybierajmy te miękkie, ciemno fioletowe, bez plam i uszkodzonej skórki. Wystarczy je umyć i można je zjeść w całości, bez obierania skórki lub tylko miąższ ze środka.