Domowa granola

(1 porcja - 4 łyżki - 220 kcal) 

 

Składniki:

Płatki owsiane górskie 200 g

Orzechy laskowe pokrojone 20 g                     

Migdały pokrojone lub w płatkach 20 g

Słonecznik, nasiona 20 g

Olej 20 g (2 łyżki)

Miód pszczeli 40 g (2 łyżki) lub syrop klonowy, z agawy 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać.
  2. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15-20 minut w rozgrzanym do około 170°C piekarniku od czasu do czasu mieszając. Trzeba pilnować aby nie zrumieniła się zbyt mocno. Studzić w piekarniku. Można zamiast w piekarniku uprażyć na patelni. Podczas prażenia często mieszać.
  4. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeść z jogurtem naturalnym lub mlekiem z dodatkiem świeżych i suszonych owoców.
  5. Można użyć dowolnych - ulubionych orzechów i pestek.