(1 porcja - 4 łyżki - 220 kcal)
Składniki:
Płatki owsiane górskie 200 g
Orzechy laskowe pokrojone 20 g
Migdały pokrojone lub w płatkach 20 g
Słonecznik, nasiona 20 g
Olej 20 g (2 łyżki)
Miód pszczeli 40 g (2 łyżki) lub syrop klonowy, z agawy 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 15-20 minut w rozgrzanym do około 170°C piekarniku od czasu do czasu mieszając. Trzeba pilnować aby nie zrumieniła się zbyt mocno. Studzić w piekarniku. Można zamiast w piekarniku uprażyć na patelni. Podczas prażenia często mieszać.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeść z jogurtem naturalnym lub mlekiem z dodatkiem świeżych i suszonych owoców.
- Można użyć dowolnych - ulubionych orzechów i pestek.