Twój Dietetyk - czytelnia

Dlaczego warto się odchudzać

Według najnowszych badań co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość. Skala tego problemu sprawiła, że jest to już problem społeczny i to stale rosnący.

 

Nie miałoby to znaczenia gdyby wiązało się to tylko z estetyką, ale niestety nadmiar kilogramów może być przyczyną wielun chorób.

 

 

Czym grozi nadwaga lub otyłość?

Rozwój nadwagi i otyłości może być przyczyną wielu chorób. Najbardziej niebezpieczna jest otyłość brzuszna (sprawdź jaki typ otyłości reprezentujesz). Otyłość brzuszna prowadzi do wielu zaburzeń metabolicznych i powikłań chorobowych takich jak:

 

  • Cukrzyca typu II, insulinooporność, upośledzenie tolerancji glukozy
  • Miażdżyca, podwyższony poziom trójglicerydów i cholesterolu
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Udar mózgu
  • Choroby stawów spowodowane nadmiernym naciskiem masy ciała na kości i stawy
  • Żylaki
  • Stłuszczenie wątroby
  • Kamica dróg żółciowych
  • Choroba wieńcowa
  • Otłuszczenie serca
  • Zaburzenia hormonalne, problemy z zajściem w ciążę i powikłania ciąży, zaburzenia miesiączkowania
  • Zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzonu i szyjki macicy, prostaty, jajnika, macicy
  • Zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i pęcherzyka żółciowego.

 

Otyłość ma też negatywny wpływ na kondycję psychiczną, często ogranicza codzienną aktywność, a nawet może być przyczyną problemów w znalezieniu pracy. Poza tym każdy nadprogramowy kilogram skraca życie, nawet jeśli nie towarzyszą mu żadne dolegliwości i problemy ze zdrowiem.

 

 

Co robić by temu zapobiec?

Na szczęście nadwagę i otyłość można leczyć. Otyłość brzuszna (typu "jabłko") łatwiej poddaje się leczeniu odchudzającemu niż otyłość udowo-pośladkowa (typu "gruszka"). Istnieje wiele cudownych diet, które z reguły dają szybkie rezultaty jednak są bardzo ryzykowne. Mogą prowadzić do niedoborów witamin, składników mineralnych (np. żelaza, wapnia, magnezu), utraty białka, a w skrajnych wypadkach do kwasicy. Dzięki tym dietom możemy pozbyć się tkanki tłuszczowej, ale przy okazji również doprowadzimy do zaniku mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego, wątroby, nerek itp.

 

Niekorzystne dla organizmu jest też wielokrotne odchudzanie i wracanie do wyjściowej masy ciała (tzw. efekt jo-jo).

 

Najtrwalsze rezultaty, nie narażając organizmu na powikłania, daje odchudzanie powolne. Ubytek masy ciała powinien wynosić 0,5-1 kg na tydzień co daje 2-4 kg miesięcznie. Takie rezultaty zapewni nam zbilansowana dieta niskoenergetyczna stosowana przez dłuższy czas. Na pewno zwiększenie aktywności fizycznej przyspieszy osiąganie wymarzonej masy ciała.

 

 

Korzyści z trwałej utraty masy ciała:

  • Zmniejszenie wagi o 5% wyjściowej masy ciała zmniejsza zagrożenie cukrzycą typu II
  • Zmniejszenie wagi o 10% znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na serce
  • Utrata 3-5 kg poprawia sprawność układu odpornościowego
  • Obniży się poziom glukozy we krwi, cholesterolu, ciśnienie tętnicze
  • Poczujesz więcej energii życiowej
  • Podniesie się Twoja samoocena i wiara w siebie

 

Pamiętaj: zawsze jest dobry czas by zmienić nawyki żywieniowe, które często są przyczyną nadwagi czy otyłości. Wystarczy zrobić pierwszy krok w tym kierunku aby długo cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.