(1 porcja – 368 kcal)
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 120 g
Olej rzepakowy 1 łyżka
Mąka pszenna 2 łyżki
Bułka tarta 1 łyżka
Białko z 1 jaja
Mleko 1 łyżka
Sezam nasiona 1 łyżka
Pieprz lub przyprawa do kurczaka
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć i podzielić na 2-3 kawałki. Doprawić przyprawą do kurczaka lub pieprzem i solą.
2. Mąkę wymieszać z bułką tartą, nasionami sezamu i przyprawami.
3. Mleko wymieszać w miseczce z białkiem.
4. Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem.
5. Mięso zanurzać w masie jajowo-mlecznej, obtaczać w panierce i układać na blaszce.
6. Piec w piekarniku w temp. 180°C, przez ok. 20 minut.
Można podawać z brązowym ryżem i brokułami.