Twój Dietetyk - czytelnia

Chrupiący kurczak

 (1 porcja – 368 kcal)

 

Składniki:

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 120 g

Olej rzepakowy 1 łyżka

Mąka pszenna 2 łyżki

Bułka tarta 1 łyżka

Białko z 1 jaja

Mleko 1 łyżka

Sezam nasiona 1 łyżka

Pieprz lub przyprawa do kurczaka

 

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć i podzielić na 2-3 kawałki. Doprawić przyprawą do kurczaka lub pieprzem i solą.

2. Mąkę wymieszać z bułką tartą, nasionami sezamu i przyprawami.

3. Mleko wymieszać w miseczce z białkiem.

4. Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem.

5. Mięso zanurzać w masie jajowo-mlecznej, obtaczać w panierce i układać na blaszce.

6. Piec w piekarniku w temp. 180°C, przez ok. 20 minut.

 

Można podawać z brązowym ryżem i brokułami.